Van Wertschach naar Emmersdorf

Wertschach - Kreublach - Michelhofen - Emmersdorf - Wertschach

 

 

Een lekker middagje wandelen door een prachtig stukje natuur, afgewisseld met leuke kleine dorpjes. Door de geringe hoogteverschillen is het geen zware route om te lopen. De hoogtemeters zitten vooral in een paar klimmetjes halverwege en aan het eind van de wandeling.

Wandelkaart Wertschach. Het kronkelende weggetje van Nötsch naar Kerschdorf brengt je langs het gehucht Wertschach. Als je Wertschach weer verlaat is er links een bordje te vinden wat linksaf wijst naar camping Alpenfreude II en de tennisbaan. De camping zie je ook links onder je liggen.

Je gaat deze weg in en net voorbij de campingingang vindt je rechts de parkeerplaats voor de tennisbaan met voldoende parkeerruimte aan de bosrand.

Vanaf de parkeerplaats houden we het bos aan onze rechterhand. Waar gelijk rechts een pad omhoog het bos in loopt, steken we recht over. Een boerenweg in tussen een huis en het bos. Het pad gaat terug richting Wertschach.

Gelijk wordt het mooi. Rechts nog even wat bos en daarna een omhooglopende alpenweide, en zodra het bos wijkt, kun je rechts de alpenweide omhoog lopen.

in de verte ligt Italië

afdaling tot aan het buurtschap Poglandschach Net over het hoogste punt is er een prachtig uitzicht over het Gailtal en de indrukwekkende bergketen op de grens met Italië. Hier vind je ook een zeer heldere "echo" tegen de bosrand. Ons hondje Reni vindt het prachtig als ze antwoord krijgt op haar blaffen.

We gaan weer omlaag en lopen het boerenweggetje verder af tot we op een asfaltweg in Wertschach uitkomen. Hier gaat het rechtsaf omlaag de Kuhweg af en na een bocht naar rechts laten we het dorp achter ons.

We lopen tussen de alpenweiden door steeds rechtuit. In het buurtschap Poglandschach, bestaande uit enkele boerderijen, blijven we de weg volgen. De asfaltweg verandert in een sintelpad.

Vlak voor het dorpje Kreublach gaan we plotseling bij een vervallen huis sterk omlaag een beekdalletje in. Over de beek gaan we gelijk weer links aanhoudend omhoog.

forellenvijver in het bos Aan de overzijde van de beek dan links het bospad in die er langs de oever van de beek loopt. Het pad wordt steeds smaller en kronkelt even later over een bergkammetje hoog het bos in. Een prachtig bergpad.

Na een tijdje begint het sterk te dalen. Het pad ligt hier vol keien en komt uit bij een tuin achter een woning. Rechts langs dit huis komen we op een breed bospad.

De bewoners van dit huisje zien weinig mensen en komen gelijk enthousiast aanlopen om een praatje te maken (pas op: voor je het weet zit je op een tuinstoel met een Schnapps in de hand!

We nemen het brede pad rechtsaf en komen weldra langs een forellenvijver waarin de vissen goed te zien zijn in het heldere water. Helaas is het privébezit dus forelletjes vangen is voor ons niet toegestaan.

De weg blijft onder in het dal lopen tot we na ongeveer 1 km, links, een smal pad tegenkomen die steil omhoog loopt, terug in de richting waaruit we kwamen. Hier gaan we omhoog en komen boven weer bij een bredere boerenweg uit waar we opnieuw linksaf gaan.

het karrenspoor is nauwlijks zichtbaar door het hoge gras op de alpenweide

Een stukje verderop is er een bocht naar rechts en wijkt het bos. Omlaag lopend zien we even later de daken van Michelhofen voor ons uit in beeld verschijnen.

We komen eerst langs het leuke kapelletje boven aan de rand van dit dorp. Een bankje met uitzicht over het dorp nodigt uit om hier even te pauzeren.

korte pauze bij het kapelletje waar ik tussen de tralies door nog net een binnenopname kan maken

treinstation Emmersdorf Het pittoreske dorpje inlopend komen we op een kruispunt met aan de overkant een grote boerderij. We zijn van plan linksaf door het bos naar Emmersdorf te lopen, maar willen eerst ergens gaan vragen of dit pad begaanbaar is. De weg is op de wandelkaart slecht aangegeven zodat we het niet helemaal vertrouwen.

Gelukkig vinden we een oma met haar kleinzoon buiten voor de boerderij in de tuin bezig.

Kleinzoon vertelt dat het te doen moet zijn, maar oma bemoeit zich er mee en zegt: "Wilt u mij een plezier doen? Ga beneden langs het spoor. Dan weet ik zeker dat jullie goed aankomen."
Oma vertrouwend gaan we dus rechtsaf omlaag naar de hoofdweg.

Op de hoofdweg gaan we linksaf. Na 200m komen we bij het stationnetje van Michelhoven waar we over het perron lopen zoals oma heeft uitgelegd. Voorbij dit station ligt een spoorwegovergang waar we het spoor kunnen oversteken en dan gelijk weer links aanhouden. Dit asfaltweggetje ligt parallel aan de spoorbaan naar Emmersdorf en we lopen er recht op de prachtige Dobratsch af, de huisberg van Villach.

.... en dan lopen we recht op de Dobratsch

Bij Emmersdorf vinden we de beloofde tunnel onder het spoor, en lopen erdoor Emmersdorf in.

In de rechtertunnelwand komen we langs een trap omhoog. Deze eindigt boven bij het spoor en de hoofdweg in de berm. 'In the middle of noware'. Leuk, maar welk doel het dient blijft onopgelost......

tunnel Emmersdorf met een trap die 'nergens' naar toe gaat

In Emmersdorf lopen we recht tegen een gasthof aan, net over de beek. (Ze verkopen er heerlijke ijsjes). We gaan hier rechts en kort erna weer links en omhoog richting het kerkje van het dorp. Het ommuurde kerkje is de moeite waard om wat langer naar te kijken.

de kerk boven Emmersdorf is nog net zichtbaar. We gaan er links om heen Links om de kerk gaat een pad het bos weer in. Het brede bospad loopt eerst nog redelijk vlak maar gaat al snel tamelijk steil omhoog.

Net voor het steil wordt is er rechts een smal pad omhoog. Beide komen uit op hetzelfde punt. Aan de voet van de alm onder Wertschach.

Het smalle pad was in 2003 prima te belopen, maar in 2006 stond het onkruid zo hoog dat we er vanaf hebben gezien en het brede pad hebben genomen.

Op de alm aankomend kan de weg linksaf worden gevolgd. Deze slingert tussen de mooie weiden door richting Wertschach.

Wij zijn recht overgestoken over de Alm, door het hoge gras met de 60 soorten alpenbloemen. (Foto onder) Ook dan komen we eenvoudig weer op het pad wat we steeds links voor ons zien liggen.

Het pad door de alpenwei eindigt op de Kühweg-asfaltweg. Hier gaan we rechtsaf en lopen Wertschach weer binnen.

terug gaan we dwars door de schitterende alpenweiden zonder ons aan gebaande paden te storen