Filzmoos Dachstein rondwandeling II

Unterhofalm - Wastl Lackner Steig - Hofpürglhütte - Kesselwand - Bibelsteig - Dachstein Rundwanderweg - Hofkogel - Gosaustein - Almsee - Unterhofalm

 

 

(Laatste melding route OK: 08-2015 - Janny en Bert S. Ter Apel)

Deze rondwandeling bij Filzmoos bevat evenals deel I een gedeelte van de Dachstein Rundwanderweg, een garantie voor een schitterende tocht met prachtige uitzichten over goed begaanbare en gemarkeerde wandelpaden. De Wastl-Lackner Steig omhoog is pittig, maar eenmaal boven is het een eenvoudige wandeltocht met slechts enkele lastiger stukjes waar steenlawines omlaag zijn gekomen. De afdaling gaat geleidelijk over de prachtige Hofalm, deels langs een leuke bergbeek.

routekaart rondwandeling Filzmoos Dachstein

Het startpunt ligt aan een tolweg. Deze Mautstrasse door het Hinterwenkl Tal bij Filzmoos in St. Johann im Pongau begint vlak achter het centrum van Filzmoos. We rijden in het centrum van het toeristische dorp tot aan de rotonde en gaan daar richting het noorden de winkelstraat in. Deze asfaltweg blijven we aanhouden en volgen de weg langs de beek tot we Filzmoos verlaten en even later bij de slagboom aankomen die de toegang tot de tolweg aankondigt.

hoogteprofiel rondwandeling Filzmoos Dachstein

De Mautstrasse is een smalle asfaltweg het prachtige natuurgebied in maar splits zich verderop bij een brug links van de weg in rechtdoor een asfaltweg verder omhoog naar de Unter- en Oberhofalm, en links over de brug een halfverharde weg naar de Wöhrerhütte. Voor onze rondwandeling deel I gingen we hier links de brug over, voor deze wandeling moeten we rechtdoor het asfalt blijven volgen.

Bijna op hoogte volgt nog een splitsing, daar houden we links aan naar het aangeven Unterhofalm. Rechts gaat daar naar de Oberhofalm. De weg eindigt bij een grote parkeerplaats net onder de Unterhofalm.

een grote parkeerplaats bij de Unterhofalm

We maken ons klaar voor weer een mooie wandeldag in het Dachstein Gebirge. De wandelschoenen worden aangetrokken en de wandelstokken op de juiste lengte ingesteld. Dan nog de rugzakken om en we kunnen vertrekken.

voor na de wandeling... Eerst lopen we richting de Unterhofalm waar we een enorm terras zien liggen, en zoeken dan de toegang tot de Wastl-Lackner Steig via route 612 naar de Hofpürglhütte.

Het juiste pad is snel gevonden, bij het eerste open schuur/garage links gaat links daarvan een breed pad omhoog. Er staat een gele handwijzer bij.

Het pad gaat de Alm achter de gebouwen op en wordt snel smaller. We steken een droge beekbedding over en volgen de goed zichtbare rood/wit/rood markeringen over de Alm.

Even loopt het nog tamelijk vlak, maar al snel zien we het begin van de echte Steig. Vanaf nu gaan we in een stuk door omhoog, in deze Wastl-Lackner Steig zitten in een keer nagenoeg alle hoogtemeters die we vandaag moeten maken.

Het pad wordt smaller en gaat met veel haarspeldbochten omhoog, soms wat geleidelijker maar ook met veel steile gedeelten. Eerst lopen we vooral door het bos, maar hogerop komen we boven de bomengrens en krijgen we de eerste mooie vergezichten voorgeschoteld.

Na een vermoeiende klim komen we op een Sattel bij een splitsing met een volgende gele handwijzer. Straks gaan we daar rechtsaf verder, maar eerst gaan we linksaf naar de al zichtbare Hofpürglhütte.

de Wastl-Lackner Steig de Wastl-Lackner Steig de Wastl-Lackner Steig de Wastl-Lackner Steig de Wastl-Lackner Steig de Wastl-Lackner Steig de Wastl-Lackner Steig

klik op een kleine foto voor een vergroting

Deze grote Berghütte hebben we op onze Dachstein rondwandeling deel I niet aangedaan, deze keer willen we hem wel bezoeken en daar onze lunch gebruiken na de zware klim van zoeven. Het is een zeer hete dag en we hopen bij de Hütte voor de lunch een schaduwplekje te vinden. Al snel vinden we een mooi bankje uit de zon met daarbij het perfecte uitzicht op het Dachstein Gebirge en de Gosaukamm.

lunchen bij de Hofpürglhütte lunchen bij de Hofpürglhütte lunchen bij de Hofpürglhütte lunchen bij de Hofpürglhütte lunchen bij de Hofpürglhütte lunchen bij de Hofpürglhütte lunchen bij de Hofpürglhütte

klik op een kleine foto voor een vergroting

Na de welkome pauze wordt het tijd om onze rondwandeling te vervolgen, hiervoor keren we eerst terug naar de splitsing waar we omhoog zijn gekomen. Deze keer lopen we er rechtdoor en pakken de 601/617 op. We lopen dan al op de Dachstein Rundwanderweg die we tot we gaan afdalen blijven volgen.

onderweg op de Dachstein Rundwanderweg

Eerst lopen we nog tussen wat Alpendennen door, dan daalt het iets af en zien we voor ons een prachtig gebied van stenen en rotsen. Dit gesteente komt van links boven omlaag, dat is de helling van de bekendste bergtop van het Dachstein Gebirge. De Große Bischofsmütze.

De unieke toppen in de vorm van de mijter van een Bisschop gaan we straks nog regelmatig zien.

aan de voet van de Große Bischofsmütze

splitsing bij de Bischofsmütze Tussen de rotsblokken kronkelend is het een leuk en goed onderhouden bergpad. Het blijft een beetje afdalen tot we bij de grote steenhelling aankomen onder de Große Bischofsmütze.

Daar gaat het pad met een grote boog naar rechts en gaan we weer omhoog.

Bij de volgende splitsing moeten we de 617 naar rechts (rechtdoor) blijven volgen, de Dachstein Rundwanderweg wordt er weer duidelijk aangegeven.

We klimmen verder en lopen dan onder de Kesselwand door in een schitterende bergwereld hoog langs de berghellingen.

Nu wordt het tijd om af en toe even om te kijken, hier is de Große Bischofsmütze heel dichtbij en adembenemend mooi.

eindelijk zicht op de Große Bischofsmütze

Behalve een afsplitsing naar links van de route 635, een Steig richting de Kramersattel, komen we geen kruisingen met andere paden meer tegen. We hoeven alleen het pad waarop we lopen maar te blijven volgen tot we aan de afdaling terug in het dal gaan beginnen.

Het overgrote deel van het pad langs de berghelling is eenvoudig te belopen en het gaat alleen nog maar licht op en neer. Er zijn echter enkele plaatsen waar steenlawines of bergbeken omlaag zijn gekomen, daar is het pad over enkele meters soms zeer smal. De zwaarte bestaat er op die plekken vooral uit dat de smalle gedeelten deels grintpad zijn. De rollende steentjes in combinatie met de afgrond rechts kan het voor sommige wandelaars wat eng doen lijken. Een extra steuntje van de wandelstokken is hier aan te raden voor ongeoefende.

op de Dachstein Rundwanderweg op de Dachstein Rundwanderweg op de Dachstein Rundwanderweg op de Dachstein Rundwanderweg op de Dachstein Rundwanderweg op de Dachstein Rundwanderweg op de Dachstein Rundwanderweg op de Dachstein Rundwanderweg op de Dachstein Rundwanderweg

klik op een kleine foto voor een vergroting

In het laatste deel met smalle passages lopen we pal langs een steile rotswand. Let hier eens op de kleuren van het gesteente, er zitten stukken in met een mooie opvallend helderblauwe kleur.

Dan hebben we het lastigste deel van de route achter de rug, de berghelling voor ons wordt vlakker en het pad eenvoudiger beloopbaar als het zich daarna alleen nog licht glooiend voor ons uit strekt.

heerlijk wandelen op het vlakkere gedeelte langs de hellingen

Wanneer we later opnieuw weer licht gaan stijgen is dat het teken dat we naar de Sattel tussen de bergwand aan de linker zijde en rechts het topje van de Hofkogel (1698m) klimmen. Eenmaal op het hoogste punt aangekomen zien we overal wandelaars in het gras zitten om wat te eten of te drinken en van de omgeving te genieten. We sluiten ons er bij aan en halen een appel uit de rugzakken.

een mooi plekje voor een korte pauze

Na dit laatste topje volgt een prachtig stukje wandelpad over een imposante steenlawine helling. Dit is de Gosaustein met de toppen van de Steiglkogel (2204m), Mitterkogel (2122m) en Sammetkogel (2058m) links boven ons.

Het pad over de helling is vrijwel vlak, maar de moeilijkheid is hier dat er in het eerste deel van rotsblok op rotsblok moet worden gestapt. Dit is echter geen lang gedeelte, daarna wordt het al snel weer beter begaanbaar.

de Gosaustein, een steenlawine helling

Als we de enorme steenhelling achter ons hebben gelaten dalen we weer af via een mooi pad over de groene Alm tot we bij een groot rotsblok komen met daarbij weer een handwijzer.

Hier gaan we aan de afdaling beginnen door er rechtsaf te slaan. De Unterhofalm, Oberhofalm en Almsee wordt weer keurig aangegeven via de 617.

een kruispunt, begin van de afdaling

Het pad loopt vlak over de fraaie Alm, maar er lopen hier meer paden door elkaar en dat geeft wat verwarring. We houden ons aan de rood/wit markeringen, maar al snel blijkt dat alle paden toch wel weer bij elkaar komen.

terug via de prachtige Hofalm

langs, over en door het bergbeekjeDan begint het toch echt af te dalen en komen we op een alsmaar mooier wordende Alm uit. We dalen eigenlijk af in een soort kom tussen twee berghellingen in, waar we een kudde grazende paarden tegenkomen.

Het is een bijzonder mooi stukje natuur. Hier geen kale grashellingen, maar veel gras en overal verspreid staande Alpendennen en enorme rotsblokken, en er tussendoor stromend een leuk bergbeekje.

Het pad loopt hier en daar pal langs het beekje, dan weer steken we het water over, maar alsmaar verder tot we achter het weiland bij een kleine helling aankomen.

We klimmen het korte stukje omhoog en komen dan op een beboste berghelling uit. Hier gaat het nu veel steiler omlaag tussen de bomen door en blijven we het pad aanhouden tot het aansluit op een brede halfverharde weg.

terug op de Hofalm

Rechtsaf op het brede pad vervolgen we de wandeling en gaan vervolgens bij de volgende splitsing weer rechts. Hier verlaten we de 617 en kiezen voor de 617a naar de Almsee. Het is maar een klein eindje tot een volgende splitsing waarop we links het bos in gaan. Een smal paadje.

een laatste blik op de Große Bischofsmütze

De route gaat even door het bos, daarna weer over een mooie Alm met nog een laatste mogelijkheid om de Große Bischofsmütze nog eens te bekijken. We komen langs een bijzondere boom en houden daar links aan, alsmaar de 617a aanhoudend tot we bij de Almsee uitkomen.

het is druk rond de Almsee

Rond het meertje is het druk en overal zitten toeristen op de bankjes om het water. We houden de Almsee aan de linker zijde en lopen om het meer heen. Aan de andere kant kunnen we de borden naar de Unterhofalm aanhouden en zijn dan na enkele minuten terug bij deze Alm waar we de rondwandeling zijn gestart.

aankomst bij de Unterhofalm

Het was een bijzonder warme dag, dus zoeken we eerst een plaatsje op het drukke terras voor we de auto weer opzoeken en aan de rit terug naar onze camping in Abtenau beginnen. Het was weer een heerlijke wandeldag!