Bij Abtenau door het Lammertal

Abtenau Erlfeld- Egelsee - Lammer - uitzichtpunt - Abtenau Erlfeld

 

 

(Laatste melding route OK: 08-2015 - Janny en Bert S. Ter Apel)

Deze rondwandeling bij Abtenau in het Lammertal Salzburgerland is eenvoudig maar heeft wel veel te bieden. De wandeltocht gaat over goed begaanbare wegen en paden door een golvend landschap met schitterende uitzichten op het Tennengebirge en zelfs naar het Dachstein Gebirge.

routekaart rondwandeling Abtenau Egelsee

Na een bezoek aan de romantische Egelsee dalen we af naar de rivier de Lammer door een bos. Daarna volgt een leuke oeverwandeling met mogelijkheden om even op een strandje bij het water te zitten, te zwemmen, of alleen maar even te pootjebaden.

hoofdgebouw camping Oberwötzlhof De rondwandeling start vlak buiten Abtenau bij camping Oberwötzlhof waar wij te gast zijn. Bij de camping is voldoende ruimte om te parkeren, ook voor wie niet op deze camping verblijft maar wel deze wandeling wil doen.

Oberwötzlhof ligt aan de 162, de hoofdweg door het Lammertal tussen Voglau en Abtenau. In een scherpe bocht wordt de camping aangegeven en kan een smalle asfaltweg omhoog worden gereden. Deze weg eindigt tussen de camping links en het bij de camping behorende sportveld rechts van het weggetje.

(Navigatie: Erlfeld 37, Abtenau)

Met de rug naar de camping toe lopen we het sportveld op en volgen daar achter het speelveld het altijd keurig gemaaide pad over de Alm naar de verderop staande woningen.

een prachtig glooiende omgeving

Bij de woningen aangekomen zien we een splitsing van asfaltweggetjes, daar steken we recht over en volgen de asfaltweg tussen twee huizen door. Dit is route 160 richting de Egelsee.

Het gaat geleidelijk omhoog naar een stukje bos en het zicht op het berglandschap is dan achter ons het leukst. In heb bosje aangekomen zijn we tevens op het hoogste punt en beginnen we al weer aan de afdaling.

in de verte het Dachtstein Gebirge

Wanneer we het bos weer verlaten zien we een schitterend Almlandschap voor ons uit waar de asfaltweg doorheen kronkelt. In de verte zijn recht voor ons de toppen van het Dachstein Gebirge zichtbaar en veel dichterbij aan onze rechterzijde de indrukwekkende hellingen van het Tennengebirge.

Op de volgende splitsing bij een boerderij houden we links aan en vervolgen de route naar de Egelsee. Het uitzicht wordt met elke stap indrukwekkender!

kronkelweg over de Alm

Na het passeren van enkele woningen komen we bij een kruising waarop we nu linksaf slaan, ook hier is de See keurig aangegeven. Het asfalt brengt ons naar een opvallend geel geschilderde boerderij met weer een splitsing waarop we nu rechtsaf slaan. Op de terugweg komen we hier vanaf de andere kant van het gebouw weer aanlopen.

In de volgende bocht naar links staat weer een grote boerderij met rechts van de weg een prachtige tuin. In de bocht zien we rechts achter de tuin een informatiebord staan, daar lopen we dan op af.

Vanaf het informatiebord kunnen we daarna door het hoge gras afdalen naar de waterkant van de Egelsee. We houden aan op de hoge bomen bij het meertje waar ook een bankje bij de waterkant staat.

de romantische Egelsee de romantische Egelsee de romantische Egelsee de romantische Egelsee de romantische Egelsee de romantische Egelsee de romantische Egelsee

klik op een kleine foto voor een vergroting

De Egelsee is een klein maar prachtig watertje. Een mooie rietkraag en overhangende bomen geven het een romantisch sfeertje. We zien er veel watervogels en wie goed kijkt ziet dat er grote scholen goudvissen in het water zwemmen.

een brede weg richting het bos

We verlaten de Egelsee door vanaf de waterkant het rechte pad naar links te kiezen, deze sluit daarna aan bij een halverharde weg. Hierop slaan we rechtsaf.

de wandelroute naar Abtenau We blijven het brede pad aanhouden tot aan de volgende splitsing met een smal wandelpaadje naar rechts.

Nu gaan we rechtsaf en lopen weldra langs de bosrand richting Abtenau. Waar het pad scherp naar rechts buigt is er weer een splitsing, daar gaan we linksaf/rechtdoor het dichte bos in. Dit is de 160 naar Voglau.

Het bos wordt steeds dichter en het paadje gaat meer kronkelen. We blijven op de 160 en dalen dan af tot het pad even breder wordt en we bij een smal stroompje komen.

Daar steken we over en gaan aan de andere zijde weer links omhoog. De 160 wordt dan weer een smal paadje en even later steken we een breder beekje over via een brug en houden het pad aan tot deze aansluit bij een brede bosweg.

De brede weg gaat er links iets omlaag en naar rechts omhoog. We gaan rechts en lopen dan door tot de weg scherp naar rechts gaat en daar het bos verlaat. We gaan echter het bos niet verlaten, in deze bocht gaat een smal paadje rechtdoor dat we nu moeten hebben.

uitzicht aan de rand van het bos

Voor we het smalle pad rechtdoor nemen lopen we eerst nog even het brede pad naar rechts af tot aan de bosrand. Het uitzicht is daar te mooi om zo maar aan voorbij te lopen.

Het smalle bergpaadje komt uit op een glooiende Alm, de route loopt daar verder door het gras links langs de bosrand omlaag. Daar staat ook nog een bankje met de mogelijkheid om er even rustig van het uitzicht naar rechts te genieten.

we steken de Alm over langs de bosrand

Beneden komen we bij een hek die toegang geeft tot een karrenspoor. Er staat een richtingaanwijzer bij. Op dit karrenspoor gaan we linksaf, lopen het bos weer in, waarbij het sterk gaat dalen. Een prachtig stukje bos.

Als we het bos weer verlaten lopen we rechtdoor tot de daar zichtbare halfverharde weg en gaan daarop rechtsaf. Iets verderop staan we dan voor een brug over de Lammer. Voor deze brug slaan we linksaf richting Voglau, een mooie brede laan parallel aan de Lammer volgend.

Vooraan bij de brug maar ook op andere plekken verderop langs deze weg hebben we verschillende mogelijkheden om even langs de waterkant te gaan zitten op een strand van zand en stenen. Natuurlijk is pootjebaden of even zwemmen hier ook mogelijk.

wandelen langs de Lammer wandelen langs de Lammer wandelen langs de Lammer wandelen langs de Lammer wandelen langs de Lammer wandelen langs de Lammer wandelen langs de Lammer

klik op een kleine foto voor een vergroting

We blijven het brede pad langere tijd volgen, tot aan de richtingaanwijzer waarop de 160 en 162 linksaf naar 'Abtenau über Grossgrub' wordt aangegeven.

het karrenspoor is de terugweg uit het dal

tussen de gebouwen van de boerderij door Hier slaan we linksaf en volgen dan een karrenspoor met links het bos en rechts weidegebied.

Daarna loopt de weg het bos in en gaat het weer stijgen, soms zelfs tamelijk steil omhoog.

Bijna boven aangekomen is er een haarspeldbocht naar links. Voorbij deze bocht kunnen we weer uitkijken over de mooie glooiende bergwereld richting het Tennengebirge.

De weg gaat recht op een boerderij af en gaat daar ook tussen de gebouwen door, waarbij de ondergrond asfalt wordt.

Het wordt weer klimmen geblazen als de weg eerst naar links omhoog loopt boven de boerderij langs, en daarna bij de bosrand weer scherp naar rechts verder stijgt.

meer hoogte en dus weer toenemende vergezichten

Met het winnen aan hoogte neemt het uitzicht ook weer toe, de camera maakt al snel weer overuren. Op het eerste hoogste punt komen we bij een splitsing, daar gaan we rechtdoor. Nog steeds omhoog maar nu wat minder steil.

de asfaltweg kronkelt alsmaar omhoog

De asfaltweg, hier wandelroute 161A, kunnen we nu steeds rechtdoor aan blijven houden tot we terug zijn bij de splitsing boven de Egelsee bij de opvallende gele boerderij. Tot we daar zijn gaat het nog een tijdje meer geleidelijk omhoog, daarna lopen we langs een bos rechts van de weg en wordt het vlakker onder de wandelschoenen.

nieuwe gebouwen op de Alm

Op de splitsing zijn we op de heenweg linksaf naar de Egelsee gelopen, nu gaan we rechtdoor en op de volgende kruising rechtsaf. De zelfde route terug naar het startpunt bij de camping waarbij we onderweg nog even van de mooie vergezichten kunnen genieten.

de terugweg is gelijk aan de heenweg