Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt

Russbach - Traunwaldalm - Angerkaralm - Rinnbergalm - Russbach

 

 

(Laatste melding route OK: 08-2015 - Janny en Bert S. Ter Apel)

routekaart rondwandeling Russbach Salzburgerland Deze rondwandeling ten noorden van Russbach am Pass Gschütt is eenvoudig maar verrassend mooi. De paden bevatten geen moeilijk begaanbare stukken en zijn goed aangegeven, perfect voor een niet te zware wandeldag.

Het gaat deels door verschillende stukken bos, fijn voor op een warme zonnige dag, maar dit wordt steeds weer afgewisseld met open gedeelten en een klim over een Alm met schitterende uitzichten en prachtige natuur.

Op de Rinnbachalm, het hoogste punt van de route, kan worden uitgerust van de wandeling op het doorgaans drukke terras van de Animosalm of de Pfandlhütte.

De auto parkeren we op een ruime parkeerplaats ten noorden van Russbach am Pass Gschütt. Russbach is een dorpje aan de 166 tussen Abtenau en Gosau. Er zijn twee afritten naar het centrum van het dorp, welke we nemen maakt niet uit. Beide komen ze weer bij elkaar bij de kerk van Russbach.

De smalle weg die naast de kerk langs loopt moeten we dan hebben, dat is de Saag. De Saag gaat later over in de Jungbrunnenweg bij de gezochte parkeerplaats.

hoogteprofiel rondwandeling Russbach Salzburgerland

ruime parkeerplaats bij RussbachHet kan niet missen, we blijven vanaf de kerk de smalle asfaltweg Saag volgen tot we via een brug de Rinnbach oversteken bij een woning.

Over de brug links ligt de parkeerplaats, verderop bij de overgang naar de Jungbrunnenweg is nog veel meer ruimte beschikbaar.

Aan een boom bij de parkeerplaats hangt een bordje met een bus, er wordt gevraagd € 2,- in de bus te doen als bijdrage aan het onderhoud van de parkeerplaats. Waarschijnlijk wordt daar weinig geld in gedaan, want enige vorm van onderhoud heeft hier al heel lang niet meer plaatsgevonden.

Dan is het tijd om ons op te maken voor een wandeling op de eerste echt zomerse dag van onze drie weken vakantie in het Salzburgerland.

Broodjes in de rugzakken, voldoende water mee, dan trekken we de wandelschoenen aan en lopen de asfaltweg verder af naar de tweede parkeerplaats bij een kruising van wegen. Op de kruising gaan we scherp rechtsaf de asfaltweg omhoog, route 34 richting Traunwaldalm moeten we hebben.

kruispunt bij de parkeerplaats

Het begint met een klim, maar na de volgende bocht wordt het al weer vlak als we richting een prachtige boerderij lopen. Voor deze boerderij gaat een wandelpad naar links, van daar gaan we later terug komen. Nu blijven we het asfalt rechtdoor volgen, de boerderij voorbij, en dan het bos in.

de asfaltweg lang een mooie boerderij

slecht onderhouden paden in het bos Niet veel later buigt de asfaltweg bij een kruising naar rechts, daar verlaten we de weg en gaan er rechtdoor het bospad omhoog.

Dit pad is slecht onderhouden, deels stuk gereden door landbouwverkeer. Verderop wordt het nog minder, dus lopen we voorzichtig om geen enkels te verzwikken. We hebben toch geen haast.

We gaan dieper het bos in en verschillende keren zijn er splitsingen met wegen voor bosonderhoud. We houden hier steeds de duidelijke gele markeringen van de SalzAlmSteig aan, die volgt hier precies de route zoals wij hem zelf op de kaart ook hadden uitgezocht.

Het gaat in het bos geleidelijk steeds meer omhoog, maar echt hoogtemeters maken doen we nog niet. Dan komen we het bos uit en staan we voor een Alpenwei.

De gele markeringen wijzen ons hier links langs de bosrand en iets verderop weer naar rechts omhoog. Nu gaan we echt de Alm op waar we in een keer het overgrote deel van de te maken hoogtemeters van vandaag af moeten leggen.

we bereiken de Traunwaldalm

De route over de Alm is eenvoudig, we hoeven alleen het karrenspoor omhoog maar te volgen en ons op de hooggelegen Traunwandalm te richten die regelmatig in de verte al zichtbaar is. Andere paden komen we niet tegen, behalve soms een smal paadje waarmee we de grotere lus van het karrenspoor af kunnen korten. Dat is echter alleen hoger op de berghelling het geval.

mooie klim over de Traunwaldalm mooie klim over de Traunwaldalm mooie klim over de Traunwaldalm mooie klim over de Traunwaldalm mooie klim over de Traunwaldalm mooie klim over de Traunwaldalm mooie klim over de Traunwaldalm

klik op een kleine foto voor een vergroting

heerlijk schaduwplekje bij de Stempelstelle De lange klim in de brandende zon valt ons zwaar nu het voor het eerst zo zomers heet is, maar we zetten gewoon door en zien dan uiteindelijk een richtingaanwijzer voor ons staan. Daar komen we op hoogte bij een driesprong en hebben we het zwaarste voor vandaag gehad.

Links staat daar een mooie schaduwgevende boom, met er onder een Stempelstelle. Compleet met bankje, informatiebord en gastenboek, een leuk excuus om even onder de boom te pauzeren en een stevige slok water te nemen.

Bij de driesprong aangekomen zijn we nog niet bij de Traunwaldalm, om deze te bezoeken moeten we nog een eindje naar rechts lopen. Dat laten we echter voor wat het is.

Voor het vervolg van de rondwandeling gaan we op de driesprong linksaf, het pad loopt op een oude hut af en is gemarkeerd met rood/wit/rood en de gele tekens van de SalzAlpenTour.

het hoogste punt van de route

We lopen voorbij de Hütte en houden dan het smalle wandelpad over de Alm aan. Hoogtemeters zijn er nauwelijks meer, alleen maar hoog op de berghelling genieten van het mooie uitzicht en de natuur. Ergens onderweg komen we een bordje tegen dat we een omleiding moeten volgen, dit blijkt maar een heel kort stukje te zijn waar het pad een beetje is omgelegd. Ook daar zijn de markeringen goed onderhouden.

wandelpad boven de Traunwaldalm wandelpad boven de Traunwaldalm wandelpad boven de Traunwaldalm wandelpad boven de Traunwaldalm wandelpad boven de Traunwaldalm wandelpad boven de Traunwaldalm wandelpad boven de Traunwaldalm

klik op een kleine foto voor een vergroting

De vergezichten op de Alm gaan steeds meer plaats maken voor stukjes bos, uiteindelijk lopen we alleen nog door het bos waar we de berghelling steeds meer naar rechts volgen het zijdal naar de Rinnbachalm in.

uitzicht op nadering van de Rinnbergalm Het is een afwisselend bosgebied en de berghelling waar we over lopen wordt steeds steiler waarbij het pad tamelijk vlak blijft. Soms wordt het wel heel smal, maar het blijft goed begaanbaar.

...behalve op een kort stukje waar onlangs bos is gekapt. De bomen liggen om maar zijn nog niet opgeruimd en blokkeren het toch al smalle paadje. Er rest ons geen andere optie dan heel voorzichtig over de boomstammen te klimmen en ons tussen het takkentapijt een route te zoeken. Gelukkig zien we verderop het vervolg van ons paadje, daar kunnen we ongeveer op aan houden. Bosonderhoud is nu eenmaal nodig, dit kan altijd op elke route een keer gebeuren...

Als we het steilste gedeelte van de berghelling hebben gehad volgen weer enkele leuke open stukjes, daarna weer een tijdje dicht bos. Daarna zien we een hek voor ons opdoemen. Een hek betekent dat we weer een Alm naderen, we komen terug in de 'bewoonde wereld'.

We passeren het hek en houden het pad aan tot we bij een wegwijzer aankomen. Hier gaat een Steig links omlaag, die moeten we niet hebben, maar een klein eindje verder naar rechts lopend komen we bij een volgende wegwijzer bij een brede weg. Dat is de juiste afslag, daar gaan we linksaf richting de Rinnbergalm.

terugblijk op de Dachstein gletsjers

Deze brede weg blijven we volgen tot aan de Rinnbergalm, eerst nog even door het bos, daarna heel geleidelijk afdalend naar de Alm met onderweg een prachtig uitzicht over het dal en het groepje huisjes op de Rinnbergalm. Als we de Alm dicht zijn genaderd wordt het uizicht door het dal op de Dachsteingruppe ook steeds imposanter, bij helder weer zijn de Kleiner- en Grosser Gosaugletscher vanaf hier te zien. Het verbaasd ons dan ook niet dat hier juist een Almdorpje is gebouwd.

de leuk gelegen Rinnbergalm

De Rinnbergalm met zijn Pfandlhütte en Animosalm is een heerlijke bestemming om even op een terrasje te genieten van de omgeving en het uitzicht op de gletsjers. We hoeven straks alleen nog maar een geleidelijke afdaling te doen terug naar Russbach, daar is nog alle tijd voor.

afdaling over de brede weg

nog eens linksaf voor een leuke terugweg Verlaten doen we de Alm via de brede weg omlaag, deze weg zouden we aan kunnen houden helemaal terug tot aan de parkeerplaats.

We hebben echter op de wandelkaart gezien dat er deels leukere mogelijkheden zijn om af te dalen tot onder in het dal.

In het eerste deel kunnen we de brede weg hier en daar vermijden door weer afkorting routes via smalle paadjes te kiezen, de eerste gelijk al na het verlaten van de Alm over het veerooster. Gelijk na het rooster gaan we rechts langs de afrastering omlaag.

In grote lijnen volgen we de brede weg en waar mogelijk kiezen we voor de smalle verbindingpaadjes.

Dit houden we vol tot we op een recht gedeelte een Y-splitsing zien waar een pad van links omlaag komt. Hier verlaten we de hoofdweg naar het dal en slaan er linksaf.

Er volg een korte geleidelijke klim tot waar het pad met een grote bocht naar links gaat bij een hutje, daarna wordt het weer vlak en dalen we zelfs een beetje. Het pad eindigt bij een driesprong met een smaller paadje. Door op dit paadje rechtsaf te gaan hebben we een leuke route terug naar het dal te pakken. Russbach über Mütterweg.

schaduwrijke afdaling naar Russbach

in de verte de Schrottergrube Hier kunnen we weer genieten van de schaduw onder de bomen terwijl we afdalen door het bos met hier en daar een open plekje.

We volgen het pad tot we aan de rechterkant steeds dichter langs het water van de Russbach lopen, daarna verbreed het paadje zich tot een bosweg en volgt er ter hoogte van de Schrottergrube al snel een afslag naar rechts. Deze moeten we nog negeren.

Op de volgende driesprong verlaten we wel het brede pad en gaan er rechts omlaag. Daarbij volgen we weer de gele markeringen van de SalzAlpenTour naar 'Russbach über Mütterweg'.

Dit pad loopt helemaal door tot we het bos verlaten bij de asfaltweg waarop we vanmorgen van rechts naar links omhoog zijn gegaan.

Nu gaan we op het asfalt rechts en dalen zo weer af tot aan de parkeerplaats. Daar is in de tussentijd nog steeds het gras niet gemaaid, kuilen gedicht of anderszins aan onderhoud gedaan, ondanks onze bijdrage aan de kosten daarvoor.

aankomst in het dal bij de parkeerplaats