Rondwandeling Postalm Abtenau

Lienbachhof - Rosserhütte - Labenbergalm - Uitzichtpunt - Huberhütte - Strobler Hütte - Schnitzhofalm - Welser Hütte - Alpenrose - Blonde Hütte

 

 

(Laatste melding route OK: 08-2015 - Janny en Bert S. Ter Apel)

routekaart rondwandeling Postalm Deze mooie huttentocht door het grootste Alpenweide gebied van Oostenrijk deden wij op onze eerste vakantiedag. Dan mag het nog niet te zwaar of te hoog zijn, en ook het weer deed nog niet echt mee, dus een goede keuze om even lekker in te lopen met volop schuilplaatsen mocht het zwaarder gaan regenen.

De rondwandeling op de Postalm is eenvoudig en gaat over goed begaanbare wegen en paden met duidelijke richtingaanwijzers. Er zijn geen steile hellingen, de te maken hoogtemeters verlopen heel geleidelijk.

In het enorme Alpenweide gebied staan overal boerderijen en Hüttes, dus over een hapje en drankje hoeven we ons geen zorgen te maken. We hoeven maar weinig in de rugzak mee te nemen.

hoogteprofiel rondwandeling Postalm

De wandeling begint op de grote parkeerplaats aan de Mautstrasse die vanuit het Lammertal bij Abtenau/Voglau door de bergen naar Strobl aan de Wolfgangsee loopt. Voor deze tolweg betaalden we € 10,-, gasten in bezit van de Salzburger Card mogen gratis doorrijden.

(Note: Deze weg wordt gepromoot door te wijzen op de mogelijkheid om via de prachtige tolweg naar de Wolfgangsee door te rijden. Je kunt dan op vertoon van de Salzburger Card niet dezelfde route gratis retour, de andere ingang ligt namelijk niet in het Salzburgerland maar in Oberösterreich en daar is de Card niet geldig. Terug kost dan weer € 10,- met als enig alternatief helemaal om te rijden via Bad Ischl - Gosau.)

Lienbachhof, startpunt van de rondwandelingOp de Postalm aangekomen, na een schitterende rit met mooie uitzichten, parkeren we onze wagen op de uitgestrekte parkeerplaats. Deze grote parkeerplaats lijkt welhaast verlaten, de capaciteit zal zijn berekend op een grote toestroom in het winterseizoen.

We vinden een plekje bij het informatiebord, deze staat vlak voor de Lienbachhof vanwaar we aan de wandeldag willen beginnen.

De wandeluitrusting wordt in orde gemaakt, wandelschoenen, rugzakken en wandelstokken, dan lopen we recht op de Lienbachhof af en gaan er voor de ingang linksaf door het hekje. Een grindpad op.

Op de driesprong bij het informatiebord over de Alpenblumenweg houden we rechtdoor aan (R2) tot het grindpad een graspad wordt.

We volgen het pad verder richting de Rosserhütte licht stijgend de Alm over. De Hütte zien we hoger op de helling staan, voor we daar aankomen houden we echter naar rechts aan en lopen daarmee op de bosrand af.

Aan de bosrand langs loopt een breed pad waarop we linksaf slaan, daarna blijven we links aanhouden tot we op een driesprong achter de Rosserhütte aankomen.

leuk kronkelpaadje over de Alm

Op de driesprong blijven we de R2-weg vervolgen naar de Labenbergalm, het blijft een mooi breed pad waarop we heel geleidelijk aan hoogte winnen. We gaan dan een stukje bos in tot we bij de volgende driesprong voor de Innerlienbachalm het bos weer verlaten. Hier gaan we rechtsaf.

op weg naar de Labenbergalm

driesprong bij de Labenbergalm Nu blijven we lange tijd rechtdoor gaan met links een mooi uitzicht en rechts het bos. Verderop gaat het dan het bos in en passeren we enkele leuke rotswanden. Bij een scherpe bocht in het bos steken we een mooie beek over, daarna volgt het pad de waterloop tot de volgende driesprong.

Weer houden we de R2 rechtdoor aan, verder door het bos. Nadat we het bos hebben verlaten komen we in een scherpe bocht naar links weer een splitsing tegen. Een smal paadje gaat daar rechts omhoog, wij blijven echter op het brede hoofdpad tot aan de volgende driesprong.

Hier zien we links in de verte een groepje gebouwen tegen de berghelling staan, dit is de Labenbergalm. (1431m) De Labenbergalm is Bewirtschaftet, een mogelijke schuilplek of bestemming voor een hapje of drankje.

Voor ons nog te vroeg, we gaan op de driesprong rechtsaf en verderop nog eens rechts aanhoudend, om dan na enkele meters een smal wandelpad te kruisen.

Hier gaan we de brede paden verlaten en slaan we rechtsaf het wandelpad R2 op richting Berggasthof Huber. Er volgt een prachtig kronkelpaadje over de Alm naar het hoogste punt van deze rondwandeling. Het uitzicht is hier prachtig, helaas tijdens ons bezoek wat belemmerd door het bewolkte weer.

over de Alm met prachtige uitzichten

Het paadje gaat verderop het bos in via een hek waarmee het bos wordt afgesloten voor de weidende dieren. Vlak voor we het bos in gaan is het uitzicht naar links het mooist. Daar zien we het kleine steile topje van de 1603m hoge Wieslerhorn, waar ook een wandelpad omhoog gaat. De weg daar naar toe loopt echter met een hele grote boog, te bereiken via Gasthof Huber, helaas te ver voor ons op deze eerste wandeldag.

kijkje op de Wieslerhorn

vanaf de weidse Alm het bos in We gaan het hekje door, het pad naar rechts negerend, daarna gaat het verder door een bosje. Dit is echter maar een kort stukje, al snel zijn we weer in open landschap met links en voor ons prachtig glooiende Alpenweiden en rechts het bos.

Het pad gaat op en neer steeds parallel aan de bosrand. Het volgende pad naar rechts kunnen we ook negeren, daarna gaat het geleidelijk een helling omhoog naar het hoogste punt van vandaag. We zijn dan op 1395m aangekomen.

Hier gaat weer een pad naar rechts het bos in. We kunnen nu kiezen of we liever rechtdoor over de Alm verder lopen of het pad naar rechts volgend een stukje door het bos verdergaan.

Bij natte omstandigheden is hier rechts een beter alternatief en wij kiezen daar dan ook voor. Het pad buigt in het bos gelijk naar links en loopt dan parallel aan de Alm om later weer naar links te draaien en op het paadje over de Alm aan te sluiten.

de mooie wandelroute naar Almgasthof Huber

Het uitzicht is hier schitterend, maar helaas gaan we verderop weer het bos in en is het gedaan met de vergezichten. Er is maar één pad die we aan kunnen houden, de route is dus eenvoudig te volgen. In het bos gaat het wat op en neer, maar ook hier nergens steile delen.

leuke doorkijkjes vanuit het bos

aankomst bij de Huberhutte Net voor we weer een Alm bereiken komen er wat paadjes bij elkaar, daar houden we de R2 rechtdoor aan om na enkele meters bij de Huberhütte aan te komen.

Het is inmiddels middag geworden, tijd voor de lunch. Het uitnodigende terras komt dan ook precies op tijd. Vanaf het terras is er een mooi uitzicht over de Alm met daar achter de bergen. Die toppen worden onze bestemming voor de rest van de vakantie!

Na een half uurtje op het terras pakken we de rugzakken weer in en maken we ons op voor het volgende deel. Op weg naar de Postalmhütte en Postalmkapelle.

Langs het terras lopend steken we het brede pad recht over en kiezen het smalle wandelpaadje dat daar omhoog loopt. Dit is even een kort steil stukje, daarna gaat het weer geleidelijk op en neer verder.

Ook nu weer is er maar één pad zodat we niet op hoeven letten hoe we lopen en volop van het kronkelpaadje en de omgeving kunnen genieten.

uitzicht vanaf het terras bij de Huberhutte

we komen bij de parkeerplaats Postalmhutte Na een paar mooie uitzichten zien we in de verte rechts een grote parkeerplaats liggen, daar gaat het pad nu naar toe.

Voor we daar aankomen is er een splitsing met een brede weg, daarop gaan we links en gelijk weer rechts op de parkeerplaats af.

Deze weg links aanhouden gaat naar de Wiesleralm waar ook drie Hüttes staan en daarna door naar de Wieslerhorn. Het topje dat we eerder zagen. Wie daar tijd voor heeft kan deze route hier uitbreiden met een bezoek aan die mooie Almhütten en daarna de top nog beklimmen.

Om het hoekje, nog voor de slagboom, gaat rechts bij het informatiebord een smal paadje omlaag over de Alm. Deze moeten we nu hebben.

Hier kan eerst nog een extra uitstapje worden gemaakt naar het uitzichtpunt bij de Postalmhütte en Postalmkapelle. Deze zijn te bereiken via de parkeerplaats om daarna hier weer terug te keren.

parkeerplaats Postalmhutte en Postalmkapelle

We gaan het draaihekje door, volgen het leuke paadje helemaal omlaag langs de elektriciteitsmasten, en gaan daarna een bosje in. Daar komen we uit bij de Strobler Hütte. Weer een mogelijkheid om een pauze te houden, maar vanaf hier zijn er nog veel meer mogelijkheden want op nadering van het eindpunt van de wandeling volgt de ene Hütte na de andere.

afdaling over de Alm naar de Strobler Hutte

Om deze Hütte heen lopend kunnen we vanaf het terras weer een smal pad omlaag het bos in nemen, dat gaat naar de Schnitzhofalm. Weer een kronkelpaadje, maar al snel komen we bij de volgende Hütte weer het bos uit en zien we even later beneden ons de grote parkeerplaats terug waar we zijn gestart.

Hutte na Hutte op de afdaling

Er zijn nu verschillende manieren om daar naar terug te lopen, wij vermijden de route over de brede weg naar links en blijven de R2 omlaag aanhouden langs de Welser Hütte. Daarna dalen we verder af langs de Alpenrose en Blonde Hütte tot aan de parkeerplaats.

Het was een leuke eerste wandeldag, daarna volgt de terugrit over de Mautstrasse omlaag naar Abtenau waar we drie weken op Camping Oberwötzlhof verblijven.