Windische Höhe Tschekelnock

Windische Höhe - Hadersdorfer Alm - Tschekelnock - Windische Höhe

 

 

Naar keuze loop je vooral door dicht bos via de blauwe route omhoog, of juist meer over open terrein door de groene variant te kiezen. Blauw naar boven en groen naar beneden geeft de meeste afwisseling.

Wandelkaart Windische Höhe En dan is er nog een kleine omleiding mogelijk, aangegeven met oranje. Dit brengt ons boven aan een steile rotshelling met een geweldig mooi uitzicht. Einddoel is natuurlijk de Tschekelnock op 1894m.

De Windische Höhe is te vinden vanuit Nötsch richting Kerschdorf. Net voorbij Kerschdorf wordt het aangegeven.

Van de andere kant komend kun je 2km buiten St. Stefan links omhoog richting Kerschdorf en kom je vanzelf langs de afslag Windische Höhe. Een brede, maar steile weg, gaat naar 1100 meter waar je op de Windische Höhe aankomt tussen twee Gasthöfen.

Parkeerplaatsen zijn er voldoende te vinden. Net na het bordje 'Windische Höhe 1110 meter', links van de weg, is aan de rechterzijde een parkeerhaven waar doorgaans voldoende ruimte is.

Van de parkeerplaats teruglopend richting het Gasthof en voorbij het genoemde bordje komen we een paal met richtingaanwijzers tegen. Daar kan het hek over worden geklommen om in de alpenwei te komen waardoorheen een bergpad omhooggaat.

Als je later op de dag nog tijd over hebt, rij dan nog een stukje verder door het dal in. Het is een schitterend natuurgebied.

zicht op de Windische Höhe

Er zijn veel wandelmogelijkheden aangegeven. Deze alpenweide oversteken in de richting van het bos is maar een klein stukje. In het bos begint dan de klim omhoog over een leuk afwisselend pad langs een beekbedding. Het is een aangename wandeling zonder dat het echt steil wordt.

Regelmatig komen we weer het bos uit op de brede Forstweg. Deze slingert met veel haarspeldbochten omhoog. Steeds is er aan de overkant van het brede pad weer opnieuw een smal bergpad te vinden die we dan weer nemen.

Alleen het laatste stukje tot aan de Hadersdorfer Alm op 1717 meter is alleen via de brede weg te bereiken.

De omleiding: (Oranje)

Op 1400 meter hoogte is een pad naar links die langs een bijzonder mooi uitzichtpunt boven het Gailtal loopt. Ook de Presseggersee is er mooi te zien. Na het uitzichtpunt rechts aanhoudend komen we weer op de oorspronkelijke route uit.

Hier staan we boven een steile rotswand met uitzicht over het Gailtal

Wie het pad naar links niet vindt, kan doorgaan op de blauwe route en op 1600 meter, waar je eigenlijk rechts aan moet houden, eerst linksaf te gaan. Je loopt dan slechts een kort stukje naar het uitzichtpunt en kunt dan eenvoudig terugkeren.

doorkijkje op de Presseggersee bij Hermagor

stukje door een droge beekbedding Op 1600 meter het smalle pad nemend, komen we na een kort stukje klimmen weer op de brede Forstweg aan. Deze gaan we verder omhoog tot we een haarspeldbocht naar rechts tegenkomen. Net na deze bocht staat een wegwijzer.

Het brede pad aanhouden leidt uiteindelijk ook naar de top, maar via een pad wat op de kaart staat aangegeven als een stippellijntje. Dat betekent dat het slecht is aangegeven of moeilijker begaanbaar.

Wij nemen op dit punt dan ook het pad naar rechts. Een kwartier later sta je dan op de top van 1894 meter.

Voor je voeten gaat het 400 meter steil omlaag. Hierdoor krijg je een prachtig uitzicht op het Pöllandtal, de Kobesnock en de andere toppen in de omgeving.

we dalen de alpenwei weer af Omlaag komen we dan op 1717 meter weer bij het brede pad. Door deze te blijven volgen, (groene route), gaat de terugweg steeds geleidelijk omlaag tot aan de Windische Höhe. Via deze langere route met veel haarspeldbochten is het een heerlijke wandeling omlaag.

Aan het eind van de middag komen we de grote kudde koeien met luid klinkende bellen tegen die zelf rond melktijd de weg naar de boerderij zoeken.

Ze komen uit het Pöllandtal tussen de auto's door tot aan de Windische Höhe. Daar ligt een wildrooster in de weg waar voorlangs ze, helemaal zelfstandig, via de Alm naar de boerderij gaan.

een kudde koeien op weg naar de boerderij