Eggeralm - Garnitzenalm

Egger Alm - Kersnitzen Alm - Schüterköfele - Garnitzen Alm

 

 

Dit is een mooie suggestie voor de eerste dag om op grotere hoogte te lopen en aan het zuurstofgebrek te wennen, zonder gelijk een zware klim. Naar Garnitzen Alm is het 9km, maar omdat de terugweg dezelfde is kun je zo ver lopen als je wilt. Kort of lang, je komt steeds weer langs verrassende punten.

Je loopt over brede bospaden, afgewisseld met smalle bergpaden langs steile afgronden. Dan weer in Oostenrijk, dan weer in Italië, in een afwisselend en boeiend landschap.

Wandelkaart Egger Alm Vanaf de rotonde in het centrum van Hermagor in westelijke richting rijden, richting Kötschach/Nassfeld. Dan 200 meter na de rotonde in de scherpe bocht naar rechts, links afslaan door een woonwijk van Hermagor. Er staat een bordje Garnitzenklamm wat je kunt volgen.

Voorbij de woonwijk rijd je omhoog het bos in waar je iets later bij de ingang van de Klamm langskomt. Daar scherp naar links de berg op. Er volgt een mooi verhard weggetje van 8 km lang omhoog met veel haarspeld bochten. Passeren is moeilijk; denk aan de voorrangsregels bergop en bergaf!

Op 1422m kom je aan op de Eggeralm. Net voor dit vakantiedorp vind je rechts een ruime parkeerplaats, een startpunt voor veel wandelroutes door dit prachtige hooggelegen dal.

Het mooie topje van de Moderndörfer Zielkopf Voldoende water en voedsel meebrengen. Op deze route komen we geen bewirtschafteter Hütte tegen.

Vanaf de parkeerplaats lopen we richting het dorpje op de Eggeralm. Vlak voor het dorp nemen we het brede sintelpad rechtsaf. Over de prachtige alm gaat de weg met een grote boog weer naar rechts en lopen we richting het bos.

Door het bos gaat de weg langzaam stijgend richting de Kersnitzen Alm op de grens met Italië.

Onderweg zijn er meerdere leuke doorkijkjes op het Gailtal en de Gailtaler Alpen. Bij helder weer zien we zelfs in de verte de +3000m toppen in het noorden.

Het pad blijft breed en loopt afwisselend door het bos en over open stukken met een mooi uitzicht. Er zijn geen zijwegen zodat de Kersnitzen Alm eenvoudig gevonden wordt.

poseren bij een hek

De Kersnitzen Alm op de grens met Italië We zijn nog niet zo lang onderweg, maar zijn 's morgens pas laat gestart zodat het middag is voor we er aankomen. We vinden bij de Alm een heerlijk plekje om de boterhammen te eten.

De weg wordt vervolgd over hetzelfde pad, soms stijgend en soms dalend, zonder dat het zwaar wordt.
Volgens onze kaart moeten we straks linksaf de Italiaanse grens oversteken daar, waar we volgens de kaart, een huisje rechts aantreffen.

We vinden wel een duidelijk pad naar links, maar geen huis! Nog 10 meter rechtdoor lopend zie we alsnog het huis. Wel aan de linkerkant, verscholen in dicht bos. We gaan hier dus links.

een smal gedeelte in de route

slingerend omlaag Het eerste stuk is nog breed en met gras begroeid. Links van ons een steeds breder en dieper wordende kloof.

Even later wordt het pad smal en moeten we in ganzenmars. Het slingert langs een berg met rechts een steile helling en links de kloof. Let hier op met kleine kinderen.

Op een paar punten zijn steenlawines omlaag gekomen met kleine gemakkelijk rollende stenen. Als je gaat.... ga je héél ver naar beneden.

Net voor we Schülterköfele bereiken zijn er nog een paar haarspeldbochten omlaag en zijn we weer in Oostenrijk.

We komen op een bredere weg die we links in slaan. De Garnitzen Alm wordt hier aangegeven. De weg daalt langzaam tot we bijna bij de Alm zijn. Plotseling zien we de Alm 50m onder ons met het heldere meertje en enkele Hütten.

we zijn terug op de Eggeralm

Het pad wordt een smal kronkelpaadje omlaag om op de Alm uit te komen. Voor een langere pauze is dit de ideale plek.

De terugweg is nu gemakkelijk te vinden. Bij aankomst op het eindpunt Egger Alm is het een drukte van belang. We hebben dit op zondag gelopen en dat betekent Sonntagshoppen. De accordeonklanken zijn al van verre te horen. Het is nog heel gezellig geworden.

Sonntagsshoppen op de Egger Alm Gezelligheid op het terras